2 Şubat 2012 Perşembe

Rhone Vadisi’nin klasik şarabı: Chateauneuf du Pape

Geçen hafta “İstanbul Şarap Dostları Derneği” önemli bir şarap tadımını Beşiktaş Four Seasons Hotel’de düzenledi. Fransa’nın önemli şarap bölgelerinden “Rhone Vadisi’nin”, artık sadece Fransa’da değil, dünyada da klasikleşmiş şarabı “Chateauneuf du Pape”ın 8 farklı şarabını bölgenin önemli şarap uzmanlarından Gerald Lafont katılımcılara tanıttı. “Neden Chateuneuf du Pape?” derseniz, yanıtı; bu şarapların ve güney Rhone Vadisi’nin henüz ülkemizde yeterince tanınmaması, bazı örneklerinde 13 farklı üzüm çeşidinin harmana katıldığı çok özel örnekler olması, dünyanın en prestijli dergilerinde yüksek puanlar alması ve bizim gibi harman (kupaj) şarap geleneği olan bir bölge olması.. Ayrıca, bağların klasik olarak “goble” sistemiyle budanmış omcalardan oluşması ve bazıların 100 yaşından daha yaşlı olması..

“Chateauneuf du Pape”, Türkçede “Papa’nın yeni şatosu” anlamını taşıyor. 1303 yılında Bordeaux’nun eski başpiskoposu Papa V. Clement, papalığı Fransa’nın güneyindeki Avignon şehrine taşır. Şarapsever papanın bölgeye gelişi, sadece dini dünyayı değil, şarap dünyasını da hareketlendirir ve “Avignon Papalığı” ile birlikte Fransa’da Burgonya bölgesiyle rekabet edebilen yeni bir şarap bölgesi, Rhone Vadisi doğar. Bu tarihten sonra, “Chateauneuf du Pape” Fransa ve dünyanın prestijli şarapları arasına girer.

Kırmızı şarapların üzüm çeşidinin temelini son yıllarda bizde de değer kazanmaya başlayan Grenache üzümü oluşturuyor. Ayrıca, diğer siyah çeşitler; Cinsault (bizde Şensu olarak bilinir), Counoise, Mourvedre, Muscardin, Syrah, Terret Noir ve Vaccarese’de harmana belli düzeyde katılıyor. Beyaz çeşitler ise; Grenache Blanc, Bourboulent, Clairet, Picardan, Roussan ve Picpoul’dan oluşuyor. Bazen, kırmızı çeşitlerin arasında beyazlar da harmana karışabiliyor.

Tadıma gelince; sekiz şarabın hepsi birbirinden önemli şaraplar olmasına karşın üç önemli şarabı şarapsever dostlarımla paylaşmak isterim. Öncelikle, Parker’ın 95 puanla notladığı yüzde 65’i Grenache, yüzde 20’si Mouvedre ve kalanı diğer çeşitlerden oluşan, bölgenin prestijli örneği “Clos de Pape 2007”. Ön burunda deri kokusu gibi hayvansal aromaların yanında, siyah kiraz, erik likörü, baharat aromalarınca zengin kompleks yapı çok etkileyici.

Domaine de Vieux Telegraphe “La Crau” 2008, özellikle Rousanne, Grenache Blanc ve diğer beyazların çok başarılı ve zarif beyaz şarap örneği. Birçok tadımda 92’nin üzerinde notlanan, ön burunda; mango, ananas gibi tropikal aromalar yanında, ağızda yeşil elma, nane ve turunçgil aromaların algılandığı çok zarif bir şarap. Son olarak, benim çok beğendiğim; “Chateau de Beaucastel 2003”. Zengin baharat, kiraz, siyah erik gibi kompleks aromalardan oluşan şarap olgunluk döneminin zerafetine ulaşmış, canlı, güçlü olduğu kadar kompleks ve zarif. Kim bilir, belki bir gün Güney Fransa’ya yolunuz düşer. Bence, mutlaka denenmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder