9 Ekim 2011 Pazar

Kopenhag’da Bira Tatmak

Bira denilince akla genellikle Almanya gelse de, bira tüketiminde lider ülke Çek Cumhuriyeti. Çekler kişi başına yılda 163 litre bira tüketiyorlar. Diğer önemli biracı ülkeler ise; Almanya, Belçika, İrlanda, İngiltere, Avusturya ve Danimarka... Bu ülkelerde kişi başı yıllık tüketim 90-100 litre, hatta üzerine çıkıyor. Bizim tüketimiz ise sadece 13 litre.

Biranın tarihi Sümerlere kadar uzanıyor, Mısır uygarlığında çok önemli bir yer buluyor. M.Ö. 6000’li yıllarda Çin’de Kui olarak adlandırılan bira benzeri bir içki üretildiği de biliniyor. Eski Mısır’da üretilen “Booazah” biranın ve bozanın atası. Osmanlılarda boza çok sevilen bir gıda. Nitekim Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bozacılığın esnaf teşekküllerinden biri olduğu ve ordunun içinde bozacılık sınıfının varlığından da bahsediliyor.

Tarih sürecinde bira daha çok halk, şarap ise soyluların içkisi oluyor. Bira coğrafyasının Kuzey Avrupa’da olması da anlamlı. Bu ülkelerde iklim, her zaman iyi şarap üretimine olanak tanımıyor. Yeterli güneş yoksa, iyi şarap da yok. Bu durumda biradan daha iyi alternatif bir yemek içkisi yok. Bira’nın yüzde 80’ninden fazlası su ve biranın kalitesini temel olarak suyun kalitesi oluşturuyor.

Kopenhag, Avrupa’nın tercih edilen merkezlerinden… Kafeleri, hareketli barları, kanal üzerinde yapılan şehir turları, ünlü eğlence merkezi Tivoli ile yaşayan, canlı bir şehir. Geçen hafta Kopenhag’da farklı biraları tatma şansı buldum. Danimarka birası denildiğinde bizim de yakından tanıdığımız Tuborg ve Carlsberg ön plana çıkıyor. Ancak çok farklı tipte biraları var.

Danimarka’ya yolunuz düşerse, Türkiye’de pek tanımadığınız bazı biraları tatmalısınız. Bu biralardan damakta iz bırakanlarını bira severlerle paylaşalım:

- Herslev Brygus/Juleol-StjerneBryg: Esmer bira sevenlerin çok keyifle içebileceği bir bira. Kahverengi-kırmızı renkte, alkol oranı yüzde 6.4, üretiminde malt yanında yıldız anason da kullanılmış. Baharat, anason, alkol, ısıl işlem görmüş kırmızı meyvelerden oluşan kompleks bir aroması var. Ağızda güçlü ve dolgun bir ekstrakta sahip.

- Herslev Brygus/Pale ale: İngiliz stili bir bira. Açık sarı-saman sarısı renkte, tütün, kırmızı meyveler, ahşap ve tütsü aromalarından oluşan oldukça kompleks ve zarif bir yapısı var. Alkol oranı yüzde 5.8. Amerikan biralarını da çağrıştırıyor. Ağızda, dengeli ve güçlü.

- Musıc Bryggeriet da Capo/Allegro: Koyu amber renkte, alkol düzeyi yüzde 5.8. Acı ve yoğun tatta. Vanilya, bisküvit, reçine, karamel ve nane aromalarından oluşan çok kompleks bir senfonik müziği çağrıştırıyor. Mutlaka denenmeli. Gerçek bir allegro.

Bira konusu da şarap gibi bir derya. Çok farklı tatlar, çok kompleks yapılar var. Sonbahar, bira festivallerinin habercisi... Eylül sonu, ekim başında Münih’te her yıl coşkuyla kutlanan “Octoberfest”i de sayılı günlerin beklediğini biraseverlere hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder